När det var dags att välja bilbarnstol, blev man lite förvånad. Speciellt när man gick i barnbutiken och frågat expeditör att visa de modellerna man har forskat på nätet. Plötsligt frågar de ”Du menar babyskydd va?”. Visst, vi ska skydda barnet men vagnen gör väl det också? Och bärsele? Och kläder? Blöjor skyddar, kanske, mest oss själva.  

I alla fall, fick man en trevlig lektion att bilbarnstolar för nyfödda (ung. upp till 6 mån ålder) kallas babyskydd. Tydligen, skyddar de andra inte efter 6 mån? Okej, jag kommer inte utveckla vidare men nu vet ni också rätt benämningen.

De modellerna som finns på marknaden, i princip, kan delas i två grupper: ”inget krångel” (Doona+) och ”9 steg raket” (alla andra 1000 stycken). 9 steg raketkategori är ett riktigt mysterium för mig. Den är representerat av följande exemplar: riktigt fin bilbarn..babyskydd med olika inställningar för ryggen och adaptrar/direkt anslutning för att ställa in enheten på barnvagnschassi. Låter strålande va? Vad betyder det i föräldrars verklighet då när det är dags att använda babyskyddet och man vill ha möjlighet att gå med den som det vore en vagn? Ju då, följande steg:

  1. Ta bort liggdelen på vagnen och ställa bort.
  2. Montera vagnchassi, bär till och lägg den i bilen.
  3. Sätt unge i babyskydd och bär den till bilen.
  4. När du är framme ta ut chassin från bakluckan och montera den.
  5. Ta ut unge i babyskyddet, ställ på chassin (be gudarna att hen inte vaknar av klicket).
  6. När du är klar, ta bort babyskydd från chassin och sätt i bilen.
  7. Fälla ner chassin och ligg den i bakluckan.
  8. När du är framme, bär babyskydd hem och sen kom tillbaka för chassin. Alternativet upprepa steg 4 och 5.
  9. Ställ liggdelen på chassin.

Jag är helt svettig bara av idén av antingen bära bilskyddet överallt om man inte orkar genomföra alla steg med montera på chassin eller att egentligen göra alla steg och bli bokstavligt talat svettig av det. Där valet var lätt för mig – jag köper Doona+.

6 månader av användning, hundratals kommentarer ”Näää är det så smidigt? Va, blir ditt bilskydd så lätt till en barnvagn? Nä, borde ha köpt sådant också” och massor bilturer med noll stress – jag är superglad för min val och kan starkt rekommendera göra detsamma. Som en nyföddbarnsförälder har man tillräckligt att tänka på än 9 steg för att komma ur dörren bara när det gäller själva bilskyddet. 

Om du frågar mig, Doona+ med ISO-fix basen är livet. Om man inte åker hela tiden, då måste man inte ha ISO-fix basen – det funkar rätt smidigt bara med bälte. Personligen, kör jag med ISO-fix basen – rätt skönt att klicka själva bilskyddet och få se att allt är grönt klickat.

Andrahandsvärde? Riktigt bra, såg att man säljer med 20–30% värdeminskning från det initiala priset.

P.S. Jag hade diskussioner med de som väljer ha andra lätt vagn (!!) alltid i bakluckan, babyskydd som sitter fast i bilen och bär barnet till babyskyddet när det är dags att åka. Inga kommentarer från min sida…’


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: