Nils har fyllt 4 månader och jag vill dela med mig 7 saker som jag har skrivit ner då (mitt i september 2022):

  • När man förbereder sig för det värsta under hela 9 månader, verkligheten levererar massor sköna överraskningar. Ett barn som vid 1,5 månad sover i 12 timmar? Ja, det finns. Ett barn som orkar ligga i vagnen medan mamma tar 4 timmars promenad med lunch och fika emellan? Visst. Ett barn som är så söt att man inte kan sluta titta på honom när han sover? Absolut. Och ja, detta kan bli i ett barn. 
  • Alla de här söta kläderna kommer inte användas även en gång. Barnet växer i raketfart i början och det är hopplöst att tajma hur många bodyn i vilken storlek kommer vara exakt rätt. Använd vad du tycker är finast först, då blir det kanske åtminstone en gång på det finaste…
  • Man blir så mycket mer effektivt. Även om man var en högt presterande individ innan, man får någon typ av mamma-krafter och kommer till nästa nivå av prestation. Duscha, sminka, hinna måla tånaglarna och stå redo för en dejt på stan på 15 minuter? Inga konstigheter. Träna träningspass i en grupp medan man matar med en hand och gör en benövning utan att tappa farten? Varsågod (kanske inte så mycket träningsnytta dock).
  • Man ser ut 5 månaders gravid även om man äter slaviskt enligt mest hälsosamma dieten, går 10 km varje dag och styrketränar 2–3 gånger om veckan. Viktig detalj är att gravida kläder är för stora, innan graviditeten kläder är alldeles för små (man verkligen får en tanke ”hade jag de på riktigt?”) och där emellan kör man på tajts och oversize skjorta. Nej, man köper inte nya garderoben för att det är omöjligt att hitta rätt storlek som sitter som den ska (och nej, jag kommer inte berätta hur många beställningar blev returnerat tills jag gett upp).
  • Ska jag nämna att fötterna blir större? Om det inte är tillräckligt att man inte få på sig kläder, alla de här söta skor som stod och väntade sin tid, de får stå lite till. Den positiva är det blir ingen valångest – det finns troligvisst två par: löparskor och Hawaiians som man kan få på sig. Ja, löparskor som man har beställt med gravidhjärna ett och halv storlek större och inte märkt det och känt ”nämen skönt med lite utrymme”. Tur i det!
  • Kärleken till den här lilla krabaten är svårt att förklara. Framför allt, att den starka känslan verkar växa enormt med varje dag som går, man knapp förstår hur det går till. 
  • Alla mammor gör sitt bästa, framför allt de som går runt med vagnen i mataffären med gallskrikande bebis med en leksak i en hand och korgen i den andra samtidigt som de plockar varor, sjunger för att lugna ner bebisen och puttar vagnen. Titta inte snett på henne (nej, hon hade ingen att lämna bebisen med och hon ska ju äta också), tvärtom, nicka förståelig och fråga om du kan hjälpa henne med påsarna om du ser henne vid kassorna eller håll dörren så hon kan lugnt komma ut affären. Det är de här stunderna av omtanke och förståelse gör oss till människor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: