Efter allt lyckorus som jag har fått under första månaderna med Nils kom det en förståelse för hur millimeterrättvisa inte finns mellan pappa och mamma till ett barn. Inte ens kilometerrättvisa.

Vissa som jag har pratat med går direkt på: ”Nämen man ska dela lika med sin partner, prata med honom! Man måste planera! Klart det går att ha det 50/50 rättvist”. 

Jag är ledsen men det finns inte. Kanske när man har barn som går i skolan.

Din partner kan inte amma, ditt barn har ibland mamma-perioder när ingen annan funkar. Sen finns också viss touch som mamman har på sitt barn eller uppmärksamhet på den detaljnivå som din partner inte har. Din partner har inte dina hormoner och påkoppling på barnet inbyggt som du har. Din partner kan vara mest underbara omtänksamma människa som inte vill något annat. Sen finns det alltid en gräns som man väljer själv. Visst, din partner kan natta ett gapskrikande barn tills barnet hulk-gråter sig till sömns. Ett barn som, om du som mamma nattar, somnar på noll tid utan ett enda skrik. Är du okej med detta scenario och kan njuta ”egen tid”? Kör då!

Om man ska prata siffror, jag tror att man kan ha 65/35 (mamma/partner) ratio som det bästa under första barnets år. Är det rättvist? Nej. Går det att göra något med detta? Visst. Efter 6,5 månader som mamma, har jag kommit fram till att det inte är millimeterrättvisa som jag söker men snarare någon känsla att jag vet att jag hade tid för mig själv och kan känna mig något annat än bara mamma.

Nedan kommer tips på att hålla det någorlunda rättvist som funkar för min familj. Det är tråkigt att vara projektledare i Familjen AB men om du inte prioriterar sig själv och styr upp det, vem ska göra det då?

 • Kom överens med din partner om en stående kväll/dag/halvdag när du får göra precis som du vill. Skrolla Instagram i fred, gå och ta ett glas vin med kompisar, ta ett lå-å-å-ångt bad och låta hela världen vänta på dig. Varje vecka. Tid som är alltid din. Ingen förhandling. 
 • Hantera din kalender av dina privata engagemang som du skulle ha gjort med jobbmöten men tänk att det är mellan dig och din partner. Manikyr på gång? Skicka bokning till partnern så hen har det i sin kalender med. Glöm inte lägga på transporttiden! Finns inget tråkigare än att behöva ställa in en träff pga att du och din partner inte var överens om den rätta tidpunkten.
 • Prata med din partner. Anklaga inte att inget fungerar men berätta hur det är, vad är det som saknas i ditt liv och hur ni kan lösa detta. Hen kan inte läsa dina tankar. Visst, man vill ju att hen kommer och säger ”älskling, här har jag bokat en spa helg för dig, ringt alla dina kompisar och bjudit de, avbokat allt annat för dig och packad din väska, gå nu”. Alltså, det kanske händer i Hollywoodfilmer, I verkligheten, är det du som äger ditt liv. Om du inte kommunicerar dina behov, hur ska världen veta om de?

Hur gör ni med er partner för att det ska kännas mer eller mindre jämställt?


5 svar till ”Millimeterrättvisa mellan dig och din partner”

 1. Lena profilbild
  Lena

  Jag håller inte med alls om detta. Blir till och med lite provocerad :-), men sådant är ju bra då kan man lyssna och lära sig av varandra. Uppskattar verkligen dina inlägg, är intressant höra om din upplevelse och Nils är ju för söt, och så lik sin fina mamma.

  Men jag tycker det är viktigt att skilja på sin egen upplevelse (individnivå) och att uttala sig om hur något är på strukturnivå. För enligt info från BB och psykiatrin efter jag födde Olle, så finns det ingenting som säger att ett barn har mer behov av sin mamma än sin pappa, det behöver inte ens vara den biologiska föräldern. De behöver Någon/några som tar hand om, tröstar, matar och ger kärlek. Det kan vara fosterföräldrar, pappa, mamma, mor eller farföräldrar eller andra.

  Självklart om man valt att amma heltid så är det svårt för partnern att ta hela nätter och man som mamma är mer låst. Dock så kan partnern då ta andra delar av hushållet och omhändertagandet.
  Jag anser inte heller att det har någonting med emotionell förmåga/hormonell anknytning. Patrik kunde knyta an till olle mycket mer och direkt till skillnad från mig som det tog några månader för (ja nu är jag på individnivå 🙂 )
  Att säga att en partner inte har samma uppmärksamhet på detaljnivå tycker jag är att dumförklara partnern (i de flesta fall män) och ge dem en anledning att inte ta samma ansvar. Jag upplever att många mammor vill vara den enda som ”kan” och därför inte släpper in partnern och många partners ser det som en ursäkt att inte ta mer ansvar. Det är därför delad och jämlik föräldraledighet är så viktig. Både för anknytning till barnet, båda föräldrarnas löneutveckling, framtida pension och också jämlikhet i förhållandet.

  Jag har ammat Olle nästan heltid första 6 månaderna men han fick en flaska om dygnet från dag 1 för att jag skulle kunna återhämta mig från en förlossningsdepression. Likaså var Patrik föräldraledig första 2 månaderna då jag blev sjukskriven och jag skulle säga att han har exakt samma känsla och anknytning till Olle som jag har. Han har samma förmåga att se Olles behov på detaljnivå och Olle fördrar honom framför mig just nu (han har varit föräldraledig sedan april) och jag jobbar (vi delade 50/50 så 9 månader var). Så att barnet ”föredrar” mamman har bara att göra med att det oftast är mamman som är hemma enligt min uppfattning och information jag fått från BB och BVC.

  Jag anser att det är jätteviktigt att vi vågar utmana denna myt och inte fortsätta ge partners (oftast män) en ursäkt att inte ta lika stort ansvar och så att mammorna inte hamnar i fällan att jobba 3 h ”gratis” varje dag i form av barn och hushållsskötsel.

  Sen ser varje hushåll olika ut med olika förutsättningar men jag vill mest motsäga att det finns olika förmåga att ta hand om och knyta an till ett barn beroende på mamma/partner.

  Gilla

  1. Lena profilbild
   Lena

   Sjukt irriterande att all formatering försvann 😀

   Gilla

  2. O.A. profilbild

   Lena, du är bäst, tack för kommentaren och så glad jag blir att höra att det inte bara jag som tycker att Nils är söt 🤭

   Ledsen att höra att du hade förlossningsdepression, hoppas att du är nu återhämtat och detta kapitlet har lagt sig bakom. Och vad kul att Patrik fick sååååå bra kontakt med Olle, flera sådana pappor till folket!

   Jag, håller, faktiskt med dig för det mesta. Det är precis som jag alltid säger när Nils inte kan somna med A utan hulk-gråtande men mig somnar på en gång. Det är inte pga jag är Nils mamma men pga att jag spenderar mest tiden med honom och han är vann med visst typ av klappar/gung/osv, kan bli vilken person som helst. Men nu är det jag som mamma också och hamnat i ”favorit” position – därför kan det bli svårt att ibland bara gå när han vill bara ha mig. Jag tror att det är ett fas som kommer förbi men hur kan man köra 50/50 på sådana dagar?🤣 Jag börjar jobba om en drygt en månad, så vi får se om rollerna kommer bytas!

   Jag, kanske, skulle vart tydligt att här pratar jag mest om tiden som man spenderar med barnet (inte liksom själva föräldraledighet/hushåll/osv). Och du har rätt i att här skriver jag på individnivå – lite syftet att ge enstaka perspektiv, så ja, vi kan lära från varandra.

   Sen om detaljnivå – asså, du känner A, han är underbart på att fixa. Men-men, jag tycker att det ändå finns saker som han inte kommer på min nivå (läs – perfekt städa inför gäster, planera-köpa in alla saker för Nils, osv). Å andra sida, jag kan inte busa lika roligt med Nils eller ha denna fina touchen som han har. Hur väger man upp sådant?!

   Summa-kardemumma, det är svårt att mäta alla faktorer och sen ha jämställt i varje aspekt. Med förutsättning att man har en förnuftig partner och jämställd annars förhållande, när det gäller barn jag tycker att man ska somna varje dag med känslan ”jag har hunnit spendera tid med mitt barn, med mig själv och med mitt partner” – då är det bra dag. Sen om det 50/50 varje dag, 0/100 eller något annat – tycker man ska släppa lite, att det jämnas ut i längden så långe man har denna känslan inne i sig att allt är lugnt.

   Gilla

   1. Lena profilbild
    Lena

    Ja men exakt, är så givande att höra om olika föräldrars upplevelse. Är lätt att en tror att allt är superlätt för alla andra. Och så intressant höra också och insikten att så små barn har så olika och mycket personlighet från att de föds.

    Och jag håller med om att man tidsmässigt inte kan hålla exakt jämlikt på allt. Då blir det nog lätt bara en kamp.

    Jag reagerade mest på att jag förstod din text som att partners (oftast män) inte har förmåga och förutsättning att ha en nära inkännande relation där de tar lika mycket ansvar för barnet (bokar bvc-besök, packar väskor, köper kläder bid behov, tröstar, lagar mat m.m.)

    Med det sagt så klart det går i perioder, Olle hade en period där han var mammig (när jag var föräldraledig) nu är han mer pappig (patrik är föräldraledig) 😆.

    Och ja det tog ca 6 månader sen mådde jag bra och jag och Olle hittat varandra även på det känslomässiga planet. Gjorde ju allt man skulle även innan (ammade, tröstade, lekte m.m.) men kände inte anknytningen utan gjorde det för att jag var tvungen 😔, så det önskar jag inre någon.

    Gilla

 2. O.A. profilbild

  Har det varit fortfarande ”digitala” mamma-grupper när du var hemma med Olle? Jag hade tur att vi har en ”riktigt”, där vi möts och hänger och pratar om erfarenheter. Där är det rätt intressant att se hur barn är så olika samt hur snabbt de förändras.

  Någonstans, jag tycker att de flesta tjejer är mer effektiva och nästa-steg tankande än män, dessutom det ligger i kvinnliga drag att ville göra allt perfekt. Däremot, kan man inte delegera och acceptera att det finns olika (inte sämre 🙂 ) sätt att göra saker, då tycker jag man ska man skaffa barn på egen hand och bor i ensamhet…

  Ååå, vad jobbigt att känna så, 6 månader är lå-å-ång tid. Så skönt att du kan njuta nu!!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: