När jag tänker nu på mina första promenader med Nils, jag får nästan skratt på gränsen med panik. Jag var riktigt självsäkert, kunde gå utan mat (Nils ätit mest flaskan från vecka 3) eller ombyte. ”Jag ska ut bara en liten sväng, kan inte hända något”. Klipp till en midsommaraftons promenad med min svärmor. Vi skulle gå ”bara en timme”, Nils har fyllt drygt en månad, har precis ätit och allt borde varit frid och fröjd. Klipp till 30 minuter senare, exakt 30 minuter hemifrån: Nils börjar yla och vara riktigt oroligt. Jag är rätt cool ”nämen, han är bara lite ledsen, han kommer somna om”. Klipp till skrikgråtandet i 20 minuter på extremt snabb väg hem och svärmor som fick stå ut med en riktigt ledsen bebis. Ja, han blev hungrig trots han ätit mindre än 30 minuter sen och jag hade ingen flaska med mig…

Man lär sig och med det kommer en rutin. Rutin för många människor är ett svärord. Rutin kan absolut inte vara del av deras liv för att det blir tråkig. Jag har blandade känslor om detta. På ett sätt, barn är inga maskiner precis som vi vuxna: vi äter inte samma sak varje dag vid exakt samma tillfälle i exakt samma mängd. Eller? Där tror jag kommer en nyans: de flesta äter ju sin frukost, lunch och middag vid ungefär samma tid. De flesta har de ungefär 5 roterande rätter som man lagar hemma. De flesta somnar och vaknar vid ungefär samma tid. Ungefär! 

Samma princip använder jag med Nils. Efter massor läsande och experimenterande med honom kom jag fram att han sover varannan timme och äter var tredje timmen. Ungefär! Har detta gjort att jag ibland ställer in planerade saker sista minuten? Absolut, för att varje dag inte ser på samma sätt. Fast ungefär det gör! Det betyder att jag vet exakt hur dagen kommer ser ut från Nils har vaknat men denna tid kan variera lite. Funkar detta för mig? Väldigt bra för att jag inte behöver fanatiskt logga in varje steg i en app (som jag gjorde under första veckor) men jag vet ändå vart jag har honom. Ungefär! 🙂 

Däremot har jag en 100% rutin vad har man alltid med sig när man går genom dörren med Nils och kan packa detta i sömnen beroende på syftet (promenad vad jag bor, snabb biltur till livsmedelsbutiken, besöka gäster, åka till gymmet, utflykt under dagen). Det är alltid samma saker, alltid på samma sätt. Utan denna rutin skulle jag komma utanför dörren med Nils en gång per månad. Inte några gånger per dag.

Så ja, min stil är ungefär men med rutiner 🙂 Hur gör ni?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: